Beelden met een verhaal

De studiolampen flitsen terwijl we wachten op Arjan van Bruggen, in de ontvangstruimte van zijn fotostudio en galerie aan de Grotestraat in hartje Ede. Een ouder echtpaar laat zich vereeuwigen, zoals dat plechtig heet. Het licht - en dan vooral in contrast met donker - zijn kenmerkend voor de stijl van deze fotograaf en kunstenaar. Hij brengt er mensen mee tot leven in beelden die een verhaal vertellen. “Echte beelden maken is niet klakkeloos wat schieten”.

Wie langs de wanden het werk van Van Bruggen bekijkt, ziet direct een voorliefde voor het fotograferen van mensen, van soloportret tot duo’s en grotere groepen. Even snel een foto maken is er hier niet bij, of het moet een setje pasfoto’s zijn. Nee, bij Arjan van Bruggen begint iedere fotoshoot met contact. “Of het nu een jongetje met adhd is, een puber die op de foto moet van zijn moeder en daar hélemaal geen zin in heeft, ik moet eerst “vrienden” worden met de mensen voor de camera. Contact maken, vragen stellen, gezellig praten, daar begint het verhaal van een foto mee. Ik voel me soms net een halve psycholoog. Maar alleen als je luistert naar de mensen en ontdekt wie ze zijn, maak je dat ene originele beeld. Dat contact kost tijd, mensen moeten zich eerst veilig voelen, want ze laten mij toe in hun wereld en dat is dan het moment om ze te fotograferen.

Bamboeblokken

Opvallend is dat Van Bruggen grenzen verlegt waar het materiaalgebruik betreft. Metallic fotopapier, écht metaal en old barnwood (hout) worden allerwege gebruikt als ondergrond voor foto’s. “Wij zoeken altijd naar nieuwe materialen, bezoeken beurzen en bedrijven en lopen soms gewoon toevallig tegen iets aan”. Hij toont schitterende afdrukken op betonplaat, gerecycled karton en bamboeblokken van 5 centimeter dik. “Duurzame materialen die we in eigen huis printen met afbreekbare inkt.” Overigens is het portfolio van Van Bruggen veel breder dan opnames van mensen alleen. Hij is ook foodfotograaf die beelden schiet voor sterrenkoks en vermaarde restaurants door heel Nederland. 

Leven

Het oudere echtpaar dat zojuist is vereeuwigd loopt – nieuwsgierig naar het eindresultaat - de studio uit. “Over een week laten we het zien, we gaan de opnames eerst uitzoeken en bewerken. Deze mensen zijn al op leeftijd en willen een mooie foto van zichzelf en voor hun kinderen en kleinkinderen. Kijk, dat maakt mijn werk uniek om zoiets dierbaars te mogen maken. Niets is standaard, iedere opdracht is anders. Je begrijpt dat ik met deze mensen onder het genot van een kop koffie eerst een tijdje heb gepraat over het leven.

http://www.arjanvanbruggen.nl