Joris van Voorthuizen is samen met zijn vrouw Anne-Marie van de Voort eigenaar van Jorisbrood. De bakkerij is gespecialiseerd in brood met een natuurlijke smaakontwikkeling. “Alle broden vorm ik hoogstpersoonlijk met de hand, voor het deeg gebruik ik steengemalen meel, Keltisch zeezout en natuurlijk bodemwater. Ik voeg veel water toe aan het deeg, maar geen gist of broodverbeteraars. Veel water is essentieel om de smaak tot ontwikkeling te brengen. Het deeg krijgt rustig de tijd om te rijzen, minstens vijf uur. Ik krijg iedere keer weer een kick als er na 24 uur zo’n luchtig, heerlijk ruikend, gezond en smakelijk brood ligt voor klanten.”

Joris komt uit een bakkersgeslacht, de historie gaat terug tot 1880. Hij brak evenwel met het voorgeslacht en studeerde economie in Nijmegen. Vervolgens werkte Van Voorthuizen een aantal jaren als manager public affairs (lobbyist) voor KPN in Brussel. Voor een volgende werkgever keerde hij terug naar zijn geboortegrond in de Gelderse Vallei. Daar liep hij echtgenote Anne-Marie tegen het lijf. “Zij maakt de beroemde Remekerkaas op De Groote Voort in Lunteren en via dit bedrijf kwam ik in aanraking met ambachtelijke voeding, waardoor het bakken van brood mijn belangstelling kreeg. Ik ben stage gaan lopen bij de Franse bakkerij De Veldkeuken waar ik het ambacht van zuurdesembakker leerde”. Met succes, want Joris heeft inmiddels een eigen bakkerij waar hij zo’n 600 broden per week bakt. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij Remeker en staan op de kaart bij een behoorlijk aantal goede restaurants in de omgeving. “Ik vind de combinatie ambachtelijk bakker en ondernemer zijn erg leuk. Ik lever nu drie dagen per week vers brood. Of dat voldoende is? “Zuurdesembrood laat zich perfect invriezen en vroeger had men ook niet elke dag vers brood”.

GROOTSE PLANNEN

Joris en Anne-Marie hebben grootse plannen: “Begin 2019 verhuizen we naar een monumentaal pand op de Mauritskazerne in Ede. Daar gaan we een open ruimte creëren met bakkerij, winkel en een bakkerscafé. Vanuit het cafégedeelte zien de gasten ons aan het werk. Op de eerste verdieping komt een ruimte die te huren is voor bijeenkomsten en vergaderingen. We gaan er ook broodbakworkshops geven.” Het is duidelijk, Joris is een gedreven bakker én ondernemer, die zijn kennis en passie wil overdragen op anderen. En precies daar komt de lobbyist weer even om de hoek kijken.