Huizen worden vanwege het tekort aan woningen steeds sneller verkocht, blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In achttien jaar zijn huizen niet zo snel verkocht, aldus de NVM.

Het afgelopen kwartaal werd een huis gemiddeld binnen veertig dagen verkocht, vijftien dagen sneller dan een jaar geleden.

In totaal verkochten de NVM-makelaars in het derde kwartaal ruim 36.000 woningen, 4.700 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs steeg tot een recordniveau van 292.000 euro.

Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal transacties lager uitvalt in vergelijking met het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2018 verkochten NVM-makelaars bijna 12 procent minder huizen dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg de gemiddelde verkoopprijs met 10,3 procent.

Problemen op de woningmarkt
De NVM pleitte op Prinsjesdag al voor een "structurele en gestructureerde aanpak" van de woningmarkt. De makelaarsvereniging zegt dat de overheid ervoor moet zorgen dat er tot 2030 in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen bijkomen.

"Als dat plan niet snel en grondig wordt opgepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen", waarschuwt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Er is een tekort aan nieuwbouw en daarbij wordt het bestaande aanbod steeds vaker gekocht door beleggers. Een andere nieuwe trend is volgens de NVM dat expats steeds vaker een woning kopen in plaats van huren. "Dit geeft 'gewone' koopkandidaten het nakijken", zegt de NVM-voorzitter.

De NVM voorspelt dat de woningmarkt komend kwartaal verder zal verkrappen. Jaarsma zegt dat hij een daling van 7 tot 10 procent verwacht in het aantal transacties. De prijs stijgt waarschijnlijk met 8 tot 10 procent.