Creatieven zoeken de verbinding

Ja, je hoort af en toe een dienstmededeling uit de luidsprekers. En op vaste tijden stoppen en vertrekken de treinen naar Amersfoort of Ede-Wageningen. Maar verder heb je als gebruiker van het historische stationsgebouw van Lunteren alle rust om te werken of vergaderen. Bastiaan Berends: “Het is de meest gestelde vraag van onze bezoekers: heb je last van de trein?”

Om in de beeldspraak van het spoor te blijven: je moet op tijd zijn om de trein te halen. Op tijd, dat was Bastiaan Berends toen hij in 2017 zag dat NS Vastgoed station Lunteren wilde verhuren. “Het was nét in de verhuur, we zagen het min of meer toevallig. Onze mooie villa in Ede werd te klein, dus we keken rond naar een andere locatie. We hebben ons direct gemeld bij de verhuurder en dat was maar goed ook. Er kwamen daarna nog tien gegadigden. Het gebouw was wel veel groter dan we dachten, maar dit bood mogelijkheden voor huren en onderverhuren.” Berends is een van de eigenaren van Spankracht Ontwerpers dat voorheen in Ede was gevestigd.

Openbaar toilet

Eenmaal gehuurd was een stevige verbouwing nodig om het station te transformeren in een flexibele werkruimte. “Het had acht jaar leeggestaan, dus het rook nogal muf”, vertelt Berends. “Er was veel waterschade door gesprongen leidingen en de wanden waren vies. Maar de basis van het gebouw staat als een huis. We hebben samen de verbouwing opgepakt en veel zaken zelf uitgevoerd, vaak met hulp van collega’s. Dat is leuk om te doen hoor.” Overigens is de gehele toiletgroep in het gebouw gerealiseerd door NS Vastgoed. “Er moest namelijk een openbaar toilet voor reizigers komen”.

Stationschef

Bijzonder is dat de creatieven van Spankracht Ontwerpers duidelijk de verbinding zoeken met de lokale samenleving. De nieuwe ‘bewoners’ nodigden de buurt uit om binnen te kijken in het geheel gerenoveerde interieur. Deze open dag in januari bracht veel mensen in beweging en eens te meer bleek dat Lunteranen volop herinneringen hebben aan het stationsgebouw. Bastiaan: “Er kwam een juf uit het basisonderwijs die hier is geboren”. Van een voormalig stationschef kreeg Spankracht zijn originele stationsfluit aangeboden, die nu een ereplaats in het interieur heeft.

Ruimte te huur

Het stationsgebouw biedt naast Spankracht ook onderdak aan de bedrijven BrandPlayers, ExplainIt, PPRC en Dido zorgt. Op de begane grond huist het ontwerpbureau zelf, op de eerste verdieping is een aantal kantoorkamers verhuurd. “En iedereen kan voor een bescheiden bedrag een dag of dagdeel een ruimte huren om te vergaderen of te vieren. De eerste verjaardag is hier al gehouden”, aldus Bastiaan Berends.

Zie voor de huur van vergaderruimte en meer informatie: www.hetstationsgebouw.com

“De basis van het gebouw staat als een huis”

Lokaalspoorlijn

Sinds in 1902 de ‘lokaalspoorlijn’ Ede-Wageningen – Barneveld ging rijden, heeft Lunteren een eigen treinstation. Van het gebouw zijn identieke exemplaren gebouwd in Ede en Voorthuizen. De spoorverbinding kreeg liefkozend de naam ‘kippenlijn’ vanwege het vele pluimvee in de omgeving van met name Barneveld. Sinds 2006 draagt het spoor de naam ‘Valleilijn’ en onderhoudt beheerder Connexxion een halfuursverbinding tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.