Kunstenares Marieke Bouman

“Ik ben altijd op zoek naar ruimte in mijn werk,” vertelt de Lunterse kunstenares Marieke Bouman. “Zowel in aquarelleren, werken met acryl en in boetseren. Toen ik vijftien jaar geleden meewerkte aan een groot tegeltableau voor de gemeente Ede, werd ik gegrepen door tegels en keramiek. Mijn ervaringen met aquarelleren en etsen komen daarbij goed van pas. De liefde voor keramiek is niet meer voorbijgegaan.”

Tijdens haar opleiding tot bouwkundig ingenieur, waarbij de artistieke vorming een belangrijk onderdeel is, raakte Marieke gefascineerd door beeldende kunst. Na haar pensionering als docent aan de Landbouwuniversiteit Wageningen volgde ze een aantal cursussen aan de Europäische Akademie für Bildende Kunst in het Duitse Trier. “Dat waren intensieve cursussen waar ik veel aan heb gehad. Haar bouwkundige oorsprong is duidelijk terug te zien in haar werk. Zo verwijzen de ruimtelijke constructies vaak naar bouwwerken en woningen.

Lunteren

De kunstenares woont sinds 30 jaar in Lunteren. “Voorheen woonden we eerst kort in Haarlem, maar het westen werd te druk. We zochten de ruimte. Daarom kochten we grond in Bennekom en lieten daarop een bungalow naar eigen ontwerp bouwen. Later zijn we naar Lunteren verhuisd.” Van deze verhuizing heeft ze geen moment spijt gehad. “Mijn man is inmiddels overleden. Ik woon nu in een appartement dat is ingericht als een mini-museum.” Ze is actief in de Lunterse kunstenaarsvereniging en werkt al sinds het begin mee aan de populaire Atelierroute in het 2e weekend van juni. “Dan kun je tien ateliers in Lunteren bezoeken, het is altijd erg druk. Ook de tegelroute Lunteren is de moeite waard. Hiervoor heb ik, in samenwerking met het tegelmuseum Otterlo, het initiatief genomen. Ik heb er ook diverse tableaus voor gemaakt.”

Londen

Verschillende exposities, in binnen- en buitenland, getuigen ervan dat Marieke een succesvol tegeldesigner is die internationaal is doorgebroken. Zo exposeerde ze in 2016 tweemaal in Londen, waar ze eerst werd uitgenodigd door de toonaangevende Parallax Art Fair in juli 2017, en in december door La galeria Pall Mall. “Ik ben onlangs uitgenodigd om te exposeren in Manhattan, New York. Mijn dochter, die in Israël woont, heeft zich daarvoor nu opgeworpen als mijn manager, en heeft contact opgenomen, dus wie weet…”