Ede heeft landelijke primeur: honderd sociale woningen te koop aangeboden

Womingbouwimpuls

De gemeente Ede biedt zelf honderd sociale woningen te koop aan. Doel is om starters te helpen aan een betaalbare woning in een markt met stijgende huizenprijzen.

De huizen gaan ongeveer €210.000 kosten. De gemeente kan dit bedrag laag houden via onder meer de Koopgarantregeling. Met die regeling kan de gemeente het waardeverschil tussen de marktprijs en de koopprijs als korting aan de koper bieden. De koper krijgt de grond waar de woning op staat geleverd via een eeuwigdurende erfpacht met een eenmalige afkoopsom.

Ede hoopt kansarme starters hiermee te helpen aan een betaalbare woning. De gemeente is met 100.000 inwoners een van de sterkst groeiende in Nederland. Huishoudens met een jaarinkomen van maximaal €50.000 kunnen voor de woningen in aanmerking komen. Over aanvullende criteria zoals beroep en woonplaats van de koper denkt de gemeente nog na.

Alleen woningcorporaties

Volgens Stichting OpMaat, die betrokken is bij het aanbieden van Koopgarantwoningen, is het voor het eerst dat een gemeente op deze manier zelf koopwoningen aanbiedt. De Koopgarantregeling werd tot nu toe alleen toegepast door woningcorporaties. “Het is een primeur in Nederland dat een gemeente zelf deze woningen gaat bouwen en in bezit krijgt”, aldus directeur Simone van de Kuit van Stichting OpMaat in het AD.

Lees in Vastgoed digitaal: Drie oplossingen voor woonstarters van OpMaat, De Hypotheker en Stichting Ik Bouw Betaalbaar

Sociale koopwoning voor langere tijd

In andere gemeenten zijn eerder sociale woningen verkocht aan bijvoorbeeld bewoners van een sociale huurwoning. Zoals in het nabijgelegen Wageningen, waar zo 23 sociale koopwoningen in de wijk Nieuwe Kortenoord naar kansarme kopers zijn gegaan. Maar het verschil met Ede is dat bij een verhuizing de Wageningse woningen weer op de ‘normale’ huizenmarkt komen. Ede biedt de sociale koopwoningen voor langere tijd aan. Kopers die willen vertrekken, moeten de woning weer aanbieden aan de gemeente, die het huis weer met korting doorverkoopt.

De gemeente gaat de honderd sociale koopwoningen verspreid over verschillende nieuwbouwprojecten aanbieden.

Bron: Vastgoed actueel