Grote steden willen beleggers verbieden woningen op te kopen

opkoopbescherming
Skyline van Rotterdam. Woonwethouder Bas Kurvers (VVD) verwacht dat Rotterdam het opkoopverbod al op 1 januari 2022 kan invoeren in meerdere wijken. – Foto: Canva/dennisvdw

Uiterlijk begin volgend jaar verwacht een aantal grote steden al te kunnen beginnen met de opkoopbescherming om beleggers te verbieden huizen op te kopen. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad.

De eerste grote steden gaan beleggers al op korte termijn verbieden huizen op te kopen in sommige wijken. Eerder dachten gemeenten dat de invoering van de opkoopbescherming veel tijd zou vergen. Inmiddels verwachten bestuurders in Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem al uiterlijk begin volgend jaar zo’n beleggersverbod in te voeren.

Opkoopbescherming: voor- en tegenstanders

Met de opkoopbescherming kunnen steden de komende vijf jaar fors ingrijpen om de krapte en extreem hoge prijzen op de woningmarkt aan te pakken. Ze kunnen wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure panden meer mogen opkopen voor de verhuur. Kopen om te verhuren is daar dan ook verboden.

Beleggers hekelen die ingreep. De Nederlandsche Bank uitte eerder eveneens kritiek op de maatregel. De opkoopbescherming zou geen structurele oplossing zijn voor de schaarste op de huizenmarkt, en de schaarste aan huurhuizen in de vrije sector juist kunnen vergroten. Huurprijzen kunnen zo verder stijgen.

PVDA ROTTERDAM WIL OPKOOPBESCHERMING WONINGEN LIEFST MORGEN HTTPS://T.CO/JRPZXEPYVS

— DAGBLAD010 (@DAGBLAD010TWEET) MAY 10, 2021

Veel animo voor het verbod

Toch is er onder gemeentebestuurders veel animo voor het verbod. Woonwethouders van de zeven grootste steden van Nederland denken de regel snel in te zetten als de Eerste Kamer hiermee instemt later dit jaar. Bestuurders in andere steden zoals Leeuwarden, Groningen en Zaanstad bereiden ook een opkoopverbod voor, zeggen zij desgevraagd.

“Het is een zeer ingrijpend instrument, maar nodig omdat inwoners sommige buurten achteruit zien kachelen”, zegt de Rotterdamse woonwethouder Bas Kurvers (VVD) op FD.nl. Hij verwacht dat Rotterdam het opkoopverbod al op 1 januari 2022 kan invoeren in meerdere wijken.

De vijf grootste steden van het land werken samen bij de invoering van de maatregel om problemen te verhelpen. Amsterdam en Utrecht willen die ook invoeren, maar kunnen daar nog geen datum voor noemen.

Kwart woningen in vier grote steden in handen particuliere beleggers

Particuliere beleggers kochten de afgelopen tien jaar een kwart van de beschikbare woningen in de vier grootste steden op. Dat was 15% in heel Nederland, aldus het Kadaster. Particuliere beleggers kochten in het laatste kwartaal van 2020 zelfs vier op de tien koopwoningen in de grootste steden in de Randstad.

Gemeente Haarlemmermeer tegen opkoopbescherming

Van de 25 grootste gemeenten sluit alleen de gemeente Haarlemmermeer de inzet van de opkoopbescherming expliciet uit. Veel meer wethouders in gemeenten zoals Enschede, Maastricht, Zwolle en Apeldoorn vinden het opkoopverbod nuttig, maar willen eerst meer onderzoek doen naar de aanwezigheid van beleggers op de lokale woningmarkt. Woonwethouders in Leiden en Almere moeten van hun gemeenteraden onderzoek doen naar het opkoopverbod.

“Een opkoopbescherming is een vergaande maatregel die het economisch verkeer beperkt’, zegt een woordvoerder van de gemeente Almere. ‘Je moet daar dus heel voorzichtig mee omgaan. Toch vinden we de huidige problematiek op de woningmarkt zo groot dat we dit instrument nadrukkelijk overwegen.”

Bron: Vastgoed actueel