Hypotheekrentes stijgen bij verschillende geldverstrekkers

Hypotheekrente

De hypotheekrentes zijn afgelopen week bij verschillende geldverstrekkers omhoog gegaan. Bij de verhogingen zijn uitschieters te zien van 0,15%, meldt Van Bruggen Adviesgroep. 

ING, Nationale Nederlanden, Aegon en Vista zijn enkele geldverstrekkers die vorige week de hypotheekrente verhoogden. Dat betreft vooral de langere rentevaste periodes van 10, 20 en 30 jaar. “Deze week zien we dat ook marktleider Rabobank meegaat met een verhoging. Wij verwachten dan ook dat de geldverstrekkers die nog niet verhoogd hebben, nu ook zullen volgen”, aldus Van Bruggen Adviesgroep.

Marktrente volgen

In de afgelopen tijd is de marktrente fors gestegen, maar durfden geldverstrekkers de hypotheekrente niet te verhogen, schrijft Van Bruggen Adviesgroep in een nieuwsbrief. Maar hun marges zijn inmiddels zo ver gedaald, dat ze de marktrente wel moeten volgen. Mogelijk komen er dan meerdere ronden met verhogingen.

De verlagingen van de hypotheekrentes gingen in de afgelopen maanden steeds met kleine stapjes. Opvallend is dat de renteverhogingen in grotere stappen gaan, met uitschieters boven de vijf honderdsten tot 0,15%, aldus de adviesgroep.

Doelen halen

De Hypotheekshop durfde vorige week in het AD nog niet te spreken van een trendbreuk. In het najaar worden traditioneel veel hypotheken afgesloten en hypotheekverstrekkers willen hun doelen halen, zegt Martin Hagedoorn van Hypotheekshop. Niettemin leidden de gestegen marktrente en hoge buffereisen tot grotere kosten bij de geldverstrekkers en daar zullen ze op moeten reageren, zegt Hagedoorn.

IMF: inflatie is tijdelijk

Of de stijging uiteindelijk doorzet, is volgens deskundigen ook afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de huidige inflatie van tijdelijke aard. Als dat zo is zullen de renteverhogingen waarschijnlijk beperkt blijven.

Bron: Vastgoed actueel