Prijsstijging in juni bijna 15%

prijsstijging

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in juni 14,6% hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds december 2000.

Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijsindex hoogste ooit

Sinds juni 2013 is er sprake van een stijgende trend in de prijzen van koopwoningen. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. De prijzen blijven niet alleen stijgen, de prijsstijging gaat ook steeds sneller. De prijsindex, de ontwikkeling van de huizenprijzen vergeleken met 2015, lag in juni 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juni 70% hoger.

Ongeveer evenveel transacties

Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 17.707 woningtransacties registreerde. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 119.414 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 12,5% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Met de stijging van de huizenprijzen staat Nederland in de top-5 van de Europese Unie. In de gehele Europese Unie stegen de prijzen voor bestaande en nieuwe woningen met gemiddeld 6,1%. Dat is de sterkste toename sinds het derde kwartaal van 2007, meldt nu.nl op basis van de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. Het CBS meldt dat de cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de NVM-kwartaalcijfers zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Meer vastgoed nieuws lezen?

Bron: CBS, Vastgoed actueel