Woningbouwplan Tuin van Euterpe definitief goedgekeurd

DEN HAAG/LUNTEREN De bouw van 13 seniorenwoningen in het project Tuin van Euterpe in Lunteren kan van start. De Raad van State verwierp vandaag alle ingediende bezwaren tegen het plan. Projectontwikkelaar Klomp kan aan de slag met de woningbouw bij de Dorpsstraat.

Het plan werd bestreden door enkele omwonenden die zich zorgen maken over de aantasting van enkele monumentale bomen en de waterafvoer. Volgens hun woordvoerster biedt het bestemmingsplan voor dit project te weinig bescherming. Een van de omwonenden meldde onlangs tijdens een rechtszitting bij de Raad dat zijn tuin straks onder water kan staan. De nieuwe woningen komen iets hoger te liggen.

[NATTE VOETEN] Maar volgens de Raad zijn er in het plan voldoende garanties dat de buren geen natte voeten krijgen. Op het wooncomplex komt een groen dak en dat neemt al veel water op. De Raad oordeelt ook dat het niet nodig is om in het bestemmingsplan allerlei voorschriften op te nemen over waterafvoer. Het is volgens de Raad al voldoende dat de gemeente Ede heeft geoordeeld dat een goede afwatering mogelijk is. Bovendien is voorgeschreven dat er beplanting rond het complex moet worden aangelegd, zodat regenwater snel in de bodem kan zakken.

[MONUMENTALEN BOMEN] Het woningbouwplan is volgens de omwonenden ook niet uitvoerbaar, omdat er monumentale bomen in de weg staan. Het inrichtingsplan voor dit project laat in principe geen bomenkap toe. Maar de Raad constateert dat in elk geval één boom zal moeten sneuvelen. Dat is wettelijk ook mogelijk. De andere bomen kunnen blijven staan, stellen de gemeente en de projectontwikkelaar. De Raad heeft ze daarop vastgepind en daarom is het woningbouwplan ook uitvoerbaar.

Bron: Edestad.nl